^Na vrh strane
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Škola bez nasilja

 

Realizacija programa "Škola bez nasilja" započeta je školske 2005/06. godine. Program sprovodi UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom rada i socijalne politike, Savetom za prava deteta Vlade Republike Srbije, Zavodom za unapreĐivanje obrazovanja i vaspitanja, a od školske 2008/09. godine i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom omladine i sporta.
  Glavni cilj programa „Škola bez nasilja“ jeste stvaranje bezbedne i podsticajne sredine za učenje, rad i razvoj. U okviru ovog programa nasilje je definisano kao svaki oblik ponašanja koji ima za cilj namerno nanošenje psihičkog ili fizičkog bola drugome.
  S obzirom na postavljeni cilj, trajanje programa nije vremenski ograničeno; program je razvojni i nastoji da postane sastavni deo vaspitnog rada u školama. Program je pre svega namenjen deci, nastavnicima i zaposlenima u školama, ali i roditeljima i čitavoj lokalnoj zajednici.

 Škola bez nasilja

U Beogradu, 18. decembar 2013. godine, u Pres centru Vlade Republike Srbije direktor škole Dragomir Jovanović potpisao je Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja/Jedinicom za prevenciju nasilja i UNICEF-om, i tako i zvanično otpoče sa sprovođenjem programa „Škola bez nasilja“ i programa o rodno zasnovanom nasilju. Memorandum je potpisan sa 10 osnovnih i 12 srednjih škola.
 Potpisivanju memoranduma prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Tomislav Jovanović, i direktor UNICEF-a Mišel Sen-Lot. 

Kroz program "Škola bez nasilja" našu školu vodi Mirjana Zbiljić. Faza obuke traje naredne dve godine i već su u školi sprovedene određene aktivnosti.