^Na vrh strane
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Past roads and future ways

Erasmus-past roads and future ways

Poziv za izbor učenika učesnika mobilnosti u Portugaliji i Italiji

         

Raspisan je poziv za izbor učenika koji će učestvovati u realizaciji projekta "Past roads and future ways" u okviru koga će po 4 učenika provesti 6 (šest) dana u Portugaliji i provesti 6 (šest) dana Italiji.

Test poziva u kome su navedene osnovne informacije o projektu, rokovima, načinu prijave i načinu izbora kandidata možete preuzeti sa linka ispod.

Tip   Naziv dokumenta Datum objave
  Poziv za učešće učenika u projektu 05.10.2022.

 

2. MOBILNOST - POLJSKA

         

1. i 2. dan (22. i 23.09.2022.) - Putovanje i dolazak u Bolesławiec

Učesnici mobilnosti u Poljskoj, u mestu Bolesławiec su učenici: Anja Stojković, Lana Popović, Andrija Predić i Luka Zdravković i nastavnici Milan Kocić i Damir Mihajlović.

Putovanje je počelo u četvrtak, 22.09.2022. u ranim jutarnjim satima, vožnjom do Bratislave gde je bilo organizovano prenoćište. Vreme koje smo imali u Brtislavi skoristili smo za kraći obilazak grada. U petak ujutru nastavljamo putovanje do krajnjeg odredišta grada Bolesławiec u Poljskoj.

U Bolesławiec (Boleslavjec) smo stigli u popodnevnim satima  gde smo dočekani vrlo srdačno, učenici su nakon dolaska smešteni kod svojih domaćina. 

 

3. dan (24.09.2022.) - Prvi dan aktivnosti

Prva aktivnost učenika bila je u Kulturnom centru Boleslavjeca. Razdvojeni u tri grupe, prva po planu je bila radionica grnčarstva. Učenici su saznali sve tajne zanata, zanimljive  činjenice i priče o grnčarstvu, a zatim su i oni pravili premete od gline. Voditelj radionice je imao zanimljiv pristup i učenicima se radionica vrlo dopala.

Nakon toga je održano predavanje etnologa na temu Kultura i kulturno nasleđe. Učenici i nastavnici su zajedno učestvovali u diskusiji.

Treća je bila radionica drame. Jedna od aktivnosti radionice je bila pravljenje grešaka pri čemu ostali učesnici na to aplaudiraju, što pokazuje da je sasvim normalno i ljudski činiti greške.
U toku popodneva je bilo organizovano druženje kroz slobodno vreme, a zatim i bolje upoznavanje porodice domaćina.

 

4. dan (25.09.2022.) - Izlet do Valbžiha (polj. Wałbrzych) 

Domaćini su nam organizovali  izlet do Valbžiha. Prvo smo posetili Javor, Crkvu mira, jednu od retkih protestantskih crkava, čija je karakteristika to da je kompletno izgrađena od drveta.

Zatim smo otišli u dvorac Ksiasz. Dvorac je imao divnu spoljašnjost. Dvorac je imao veoma jedinstven pristup kada je u pitanju vodič. To je bio audio vodič, tako da na ulazu dobijate vodiča i slušalice kako biste mogli da ostvarite obilazak svojim tempom i detaljno vidite sobe, jer ne morate da žurite i uživo slušate vodiča. Unutrašnjost dvorca je zaista oduzimala dah.

 

5. dan (26.09.2022.) - Radionice u školi

Proveli smo ceo dan u njihovoj školi. Pokazali su nam školu i njihove učionice. Imali smo čas poljskog jezika, gde smo naučili osnove jezika i kratku istoriju svih pokrajina zemlje. Sledeći je bio čas tradicionalne muzike, gde nas je školski hor naučio poljsku himnu, a zatim smo pevali pesmu po našem izboru. 

Ručak je bio u školskoj kantini, gde smo jeli supu od cvekle - boršč, a zatim piletinu sa brokolijemm i krompirom. Nakon povratka u školu svaki tim je predstavio svoje PowerPoint prezentacije o poljskim spomenicima i video zapise o svojim školama. Nakon veoma kvalitetnih prezentacija, poljski učenici su nam pokazali svoj tradicionalni ples, mazurku. Nakon kratke prezentacije, gosti iz svih zemalja su odigrali ples.

 

6. dan (27.09.2022.) - Izlet za Vroclav (polj. Wrocław)

Danas je bio organizovan izlet za Vroclav. Grad Vroclav je četvrti po veličini u Poljskoj. Vroclav se prostire sa obe strane reke Odre.
Kroz grad protiče pet reka: Odra i njene 4 pritoke: Bistrica, Olava, Sleza i Vidava. Pre Drugog svetskog rata u gradu je postojalo 303 mostova, ali sada se nalazi samo oko 220.
Vroclav je i prestonica Donje Šleskog vojvodstva, grad sa statusom povjata kao i sedište vroclavskog povjata u kome se nalazi i 9 susednih opština.
Grad je bio domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu 2012. i Evropska prestonica kulture 2016.

Nakon obliaska grada posetili smo Univerzitet u Vroclavu, originalan i zanimljiv dizajn enterijera koji je oduševio čitavu  grupu.

7. dan (28.09.2022.) - Aktivnosti u gradu

PU sredu ujutru učenici su imali zadatke kroz aktivnosti na otvorenom, u centru grada. Prvi zadatak je bio da se nove zgrade povežu sa slikama  iz vremena pre nego što su bile srušene. Drugi zadatak je bio u Muzeju grnčarije, gde je održano takmičenje u ukrašavanju. Treći zadatak je bio otići do drugog muzeja i proći kroz sobe i pronaći tragove za četvrti i poslednji zadatak. Za četvrti zadatak trebalo je otići do poslednjeg muzeja i ispuniti tri zadatka.


Nakon toga smo otišli u Kulturni centar gde su Dimitra Demi, grčka učenica, i Lana Popović, srpska učenica, primile nagradu za izradu keramički najunikatnijeg komada grnčarije. Nakon aktivnosti, učenici su se razdvojili po državama i zabavili sa domaćinima i prijateljima.

 

8. dan (29.09.2022.) - Poslednji dan mobilnosti

Poslednjeg dana imali smo jednodnevni izlet u zamak Groždec, gde smo ručali i provodili vreme lutajući hodnicima i baštom zamka. Dvorac je bio zaista zanimljiv i imao je zaista dobru hranu. Zatim je učenicima bilo ostavljeno slobodno vreme kako bi proveli poslednju noć u Krušenu i zabavili se.

9. dan (30.09.2022.) - Povratak kući

U petak smo se poslednji put sreli ispred hotela Ibis, odakle su sve delegacije napuštale grad. Bilo je puno suza i rastanak je svima teško pao, ali znamo da ćemo se ponovo videti kada učenici i njihovi nastavnici iz drugih zemalja budu naši gosti u Zaječaru.

Nas je čekao dug put do kuće uz usputno noćenje u Budimpešti.

Poziv za učešće učenika u mobilnosti u Grčkoj i Poljskoj

         

Raspisan je poziv za izbor učenika koji će učestvovati u realizaciji projekta "Past roads and future ways" u okviru koga će po 4 učenika provesti 6 (šest) dana u Poljskoj i provesti 6 (šest) dana Grčkoj.

Test poziva u kome su navedene osnovne informacije o projektu, rokovima, načinu prijave i načinu izbora kandidata možete preuzeti sa linka ispod.

Tip   Naziv dokumenta Datum objave
  Poziv za učešće učenika u projektu 20.6.2022.